To view the english version of this page, click here.

Algemene informatie


Opgelet! Je kan enkel met bancontact betalen.

Beste medestudenten,

Welkom bij de cursusdienst!

Net zoals vorig jaar willen we met de cursusdienst een steentje bijdragen aan het milieu en heb je opnieuw de keuze tussen enkelzijdige en dubbelzijdige cursussen.

Tot in Pi!

VTK-cursus

OPENINGSUREN WEEK 11-12:

MA: GESLOTEN

DI: GESLOTEN

WO: GESLOTEN

DO: GESLOTEN

VR: GESLOTEN

Opmerking : Bij bestellen vanaf gsm: wanneer een enkelzijdige afdrukwijze gewenst is, en toch dubbelzijdig als order wordt getoond, gelieve dan de cache te cleanen/in-private te bestellen.


Vragen:
Hoe koop je je boeken?.

Wij werken met een online bestelsysteem.
Voor eerstejaars die naar de onthaaldag komen, is het niet nodig om te bestellen, maar tijdens de rest van het jaar wel. Hieronder staat kort beschreven hoe je dat nu juist moet doen.

Bestellen

Vanaf nu kan je online een bestelling aanmaken via "Order items". Je kan cursussen en vakken opzoeken per jaar en richting of zoeken op de naam van een vak of boek. Vervolgens klik je op “toevoegen” bij de cursussen die je wenst te kopen. Opgelet : niet alle prijzen zijn reeds gekend, indien er nog geen prijs staat, zal deze later worden aangevuld.
Voor de meeste cursussen zal de optie Recto-verso beschikbaar zijn. Soms wil de prof expliciet een specifieke afdrukwijze, dan zal deze optie niet beschikbaar zijn.
Kijk uit welke cursussen je toevoegt want er staan vaak een aantal keuzevakken tussen en het is uiteraard niet de bedoeling dat je deze allemaal volgt! Kies enkel de cursussen die bij de vakken horen die je gaat volgen. Hetzelfde geldt voor vakken die je slechts deeltijds gaat volgen!
Ook de Guido stadsgids en goodiebag kan je hier bestellen.
Niet alle vakken worden door ons verdeeld aangezien niet elke prof toestemt om samen te werken met ons. Zeker in de masterjaren gebeurt dit al vaker.

Als je dan de juiste cursussen geselecteerd hebt klik je op “ga door”. Nu zie je een overzicht van je bestelling en je gegevens. Controleer zeker eens of de barcode overeenkomt met de barcode op je VTK-kaart als je die hebt. Is dit niet het geval, dan stuur je best een mail naar web@vtk.ugent.be met de nodige gegevens. Je krijgt nu ook 2 prijzen te zien: de prijs voor leden en de prijs voor niet-leden. De prijs die vet gedrukt staat is de prijs die je momenteel zou moeten betalen als je nu om je cursussen zou gaan.
In het begin van het jaar staat dus bij iedereen de niet-ledenprijs in het vet, want nog niemand heeft de kans gekregen om zich lid te maken voor '20-'21. Maar geen paniek, vanaf de start van het academiejaar kan je je in de hal van de plateau opnieuw lid maken. Als je daarna om je cursussen komt betaal je uiteraard slechts de ledenprijs. Lid worden kost €8.

Nadat je alles gecontroleerd hebt, moet je je bestelling bevestigen door op “Bevestig” te klikken. Als zou blijken dat je een boek vergeten bent of teveel erop gezet hebt kan je je bestelling achteraf nog aanpassen bij "My orders". Indien je boeken of cursussen besteld hebt die je achteraf toch niet nodig hebt of niet meer wilt door omstandigheden, gelieve dan zeker je bestelling te annuleren.

Bij "My orders" kan je nu de cursussen zien die je besteld hebt en eventuele wijzigingen doorvoeren aan je bestelling. Sommige cursussen zullen nog niet binnen of tekort zijn. We bestellen die bij en je krijgt een e-mail als je cursus aanwezig is in VTK Pi. We werken met een wachtlijst dus wie eerst bestelt krijgt als eerste zijn boek als ze geleverd worden. Je kan dus wachten tot alle boeken aanwezig zijn en dan alles komen afhalen of al een deel van je boeken komen halen en later terugkomen voor de rest.

Afhalen

Hoe gaat het afhalen in zijn werk? Wie een VTK-kaart heeft brengt die mee en laat die scannen aan VTK Pi, we zien dan direct op het scherm welke boeken je besteld hebt, welke aanwezig zijn en hoeveel je moet betalen. Wie geen VTK-kaart heeft moet zijn barcode afdrukken vanuit de pagina "Account info" of het nummer van de barcode noteren en meebrengen. Je kan enkel met bancontact betalen.Wat kan je bij ons vinden?

Voor het begin van elk semester vragen wij aan elke prof of deze zijn/haar lesmateriaal wil verdelen via ons. Als dat zo is, dan kun je dit lesmateriaal bij ons kopen. Als dat niet zo is, dan zijn er 3 andere mogelijkheden:

 • - De prof maakt gebruik van slides die op Ufora komen.
 • - De prof verdeelt zelf zijn of haar cursus.
 • - De prof gebruikt een boek dat je reeds hebt aangekocht voor een ander vak.

Dit jaar heeft de faculteit het rekentoestel TI-30XB Multiview als standaard voorgeschreven. Bij sommige vakken ben je dan ook verplicht om deze rekenmachine te gebruiken voor je examen. Je kunt deze bij ons kopen aan €17 voor leden en €20 voor niet-leden. Ook verkopen wij de enige echte Guido stadsgids aan €5 voor leden en €7 voor niet-leden, incl. goodie-bag!

In het eerste semester kun je ook tickets kopen voor zowel het galabal als de openingsfuif via de cursusdienst. Je kunt deze gewoon bestellen bij je boeken. Het galabal vindt plaats op 8 november en de openingsfuif al op 15 oktober. Kijk eens op de kalender van VTK voor meer info!

Verder verkopen wij ook veiligheidsbrillen, veiligheidsjassen en veiligheidsschoenen. We gaan de items doorlopend aanbieden, dus je kan het zeker bestellen indien je het voor andere vakken zou nodig hebben.

Tot slot kun je bij ons ook gratis kladpapier komen halen. Meestal staat er buiten aan het raam van VTK Pi een doos met een hoop kladpapier in. Neem gerust een groot pak mee, maar wees solidair en laat ook wat over voor je medestudenten!Wat zit er in de 1e bach pakketjes?

Bij de cursusdienst kan je in het 1e semester 2 pakketjes vinden, één voor de burgies en één voor archies. Dat voor de studenten burgerlijk ingenieur (prijs: leden: €62,50; niet-leden: €82,50) bevat een TI-30XB Multiview rekenmachine, een guidogids en volgende cursussen:
 • * Discrete wiskunde
 • * Wiskundige basistechniek
 • * Wiskunde analyse I
 • * Algemene Scheikunde, inclusief periodiek systeem

Daarnaast zijn er nog 2 handboeken:
 • * A Primer on Scientific Programming with Python (leden: €57, niet-leden: €60)
 • * Beter Academisch communiceren (leden: €21, niet-leden: €22, dit boek is niet verplicht, maar wordt aangeraden)

Deze handboeken zijn eerder aan de prijzige kant en volgens studenten niet echt nodig om de lessen te kunnen volgen. Vandaar dat wij bij de cursusdienst eerder afraden deze te kopen, of indien je ze echt wil aanschaffen eerst een kijkje te nemen op ons tweedehandsplatform.

Het pakket bevat een rekenmachine TI-30XB Multiview. De faculteitsraad heeft immers beslist dat enkel dit toestel toegelaten zal worden op examens. Aangezien het merendeel van de proffen in het eerste jaar deze beslissing volgt maakt dit toestel dus deel uit van het basispakket voor de eerstejaars.

Leden krijgen op het totaalpakket natuurlijk een korting. Deze korting zal zeker hoger liggen dan de prijs van €8 die je moet betalen om lid te worden. Het is dus zeker aan te raden om eerst lid te worden en dan pas je cursussen te komen halen. Op onthaaldag krijg je hier de kans toe vooraleer je de cursussen aankoopt. Tijdens de eerste schoolweek kan je gewoon lid worden in de hal van de plateau.

Voor de studenten ingenieur-architect hebben we het volgende pakket cursussen (prijs leden: €36,50; prijs niet-leden: €47, prijzen inclusief TI-30XB Multiview rekenmachine en guidogids):
 • * Architectuuractualia I
 • * Calculus

Daarnaast zijn er ook nog twee handboeken:
 • * University Physics, voor bij het vak Fysica I (leden: €80, niet-leden: €86)
 • * Statica, voor bij het vak Statica van constructies (leden: €62, niet-leden: €68)

Het pakket bevat een TI-30XB Multiview rekenmachine. Dit aangezien ook de meeste proffen in het eerste jaar ingenieur-architect de beslissing van de faculteitsraad volgen.

Ook voor de archies is er natuurlijk korting voor de studenten die lid worden. Zo heb je het lidgeld van €8 snel terugverdiend. Het tekenpakket kan je los kopen van het cursuspakket. Op onthaaldag kun je dit bij de cursussen kopen, de rest van het schooljaar op de architectenzolder.


Hoe werkt het tweedehandsboekenplatform?

Hier kan je tweedehands handboeken kopen of verkopen. Ten eerste gaat het hier enkel om handboeken en niet om papieren cursussen. Ten tweede kan je enkel de boeken verkopen die we zelf bij de cursusdienst aanbieden. Handboeken die je ergens anders hebt gekocht (vb. acco) kan je dus voorlopig niet verkopen, dit kan eventueel wel veranderen in de toekomst. Daarnaast willen we benadrukken dat dit een platform is om gemakkelijker in contact te komen met medestudenten van/aan wie je je boek kan kopen/verkopen. Hopelijk vind je wat je zoekt :)

LET OP! Indien je het fysicaboek tweedehands aankoopt, zul je ook nog de toegangscode voor het online platform 'Mastering Physics' moeten aankopen. Dit kun je doen zoals hier beschreven: https://docs.google.com/presentation/d/1KdbIhFU626IHBb5J6d81Gj4pS323jSoha3nhvn38pVI/edit?usp=sharing .

Een boek kopen?

Bij ‘second-hand items’ in de linkerkolom kan je een lijst terugvinden van de boeken die worden aangeboden. De maximumprijs voor een boek is 70% van de ledenprijs, maar kan natuurlijk ook lager zijn. De informatie bij details beschrijft de staat van het boek (fluo, aantekeningen, editie, code). Als je interesse hebt in een bepaald boek, kan je verder contact opnemen via mail. Vanaf dan is het de bedoeling dat je zelf verdere afspraken maakt, controleert of het boek in goede staat is en het boek gaat ophalen.

OPMERKING: Let op bij het handboek ‘UNIVERSITY OF PHYSICS’. De prijs mag maximum 50% van de nieuwprijs zijn aangezien je zelf nog een activatiecode van Pearson (€40) moet aankopen. Hetzelfde geldt voor andere boeken met code.

(https://www.pearson.com/us/higher-education/product/Young-Modified-Mastering-Physics-without-Pearson-e-Text-Instant-Access-for-University-Physics-with-Modern-Physics-13th-Edition/9780321823984.html).

https://docs.google.com/presentation/d/1KdbIhFU626IHBb5J6d81Gj4pS323jSoha3nhvn38pVI/edit?usp=sharing


Een boek verkopen?

Bij ‘My second hand items’ kan je jouw boek selecteren uit de lijst met onze boeken en de prijs tot maximum 70% van onze prijs zetten. Verkoop geen boeken in te slechte staat (gescheurde bladzijden, volledig gefluoresceerd, etc…). Wees eerlijk bij het aanduiden van de criteria waarin je boek verkeert en vermeld om welke editie het precies gaat. De student die je boek wilt kopen zal je via e-mail verder contacteren. Als de student niet tevreden is met jouw boek is hij/zij niet verplicht het boek effectief te kopen.

OPMERKING: Voor het handboek University of physics of andere boeken met code mag de prijs maximum 50% van de nieuwprijs zijn aangezien de studenten nog een extra activatiecode (€40) zullen moeten aankopen.


Wanneer kan je bij ons terecht?

Tijdens de eerste week zijn we van maandag tot donderdag doorlopend open van 8h00 t.e.m. 19h00, op vrijdag van 8h00 t.e.m. 16h00. Mochten hierop uitzonderingen komen, houden we jullie op de hoogte. Vanaf week 2 zullen we wat minder uren open zijn. Die uren zullen na de eerste week bekend gemaakt worden via de website en een bord aan VTK Pi.
Passen deze uren niet voor jou? Maak dan een afspraak via cursus@vtk.ugent.be!Hoe kan je bij ons betalen?

Je kan enkel met bancontact betalen.Is er korting voor leden?

Ja! Want aan je studententijd hoef je geen financiële kater over te houden! De korting die je bij ons krijgt als lid is vaak meer dan dubbel zoveel als het geld dat je moet betalen om lid te worden. Twijfel dus niet en maak je snel lid. De eerste weken van het semester kan je lid worden in de hal van de plateau. Daarna kan je nog steeds lid worden in VTK Blauw.
VTK-leden krijgen trouwens korting bij allerlei VTK activiteiten, Topcopy en nog heel wat andere dingen, voor meer info klik hier.

Word je liever geen lid? Geen probleem, de cursusdienst is er voor iedereen!Waar kan je de VTK Cursusdienst vinden?

De VTK cursusdienst heeft haar eigen lokaal binnen het plateaugebouw. Als je de hal van de plateau binnenstapt, de trappen opgaat en links door de glazen deuren gaat, dan zie je aan je linkerkant VTK Pi. Ook gemakkelijk herkenbaar aan de graffiti op de muur.Ik heb iets gehoord over een wiki? Wat is dat nu weer?

De studiehulp van VTK, ook wel bekend als "de wiki", bevat info over bijna alle vakken, alsook opgeloste oefeningen, samenvattingen, oude examenvragen, ... Al deze data werd in de loop van de jaren verzameld door je voorgangers. Maak er zeker gebruik van, oude examens oplossen is de beste voorbereiding op een examen. Vergeet ook niet om jouw examenvragen erop te zetten na het examen! Zo help je de mensen die na jou komen. Vele studenten zullen je hier dankbaar om zijn en het is een kleine moeite.
By the way, hebben we al gezegd dat je pintjes kan verdienen door oefeningen op te lossen of oudexamens te maken? Breng jouw documenten binnen bij ons, dan scannen wij deze in en belonen wij jou met bonnetjes die je kan gebruiken op de wekelijkse goliarde in Delta!Help! De prof gebruikt slides, maar ik leer liever op papier...

Soms gebeurt het eens dat een ganse klas of toch een groot deel daarvan ons vraagt om slides af te drukken van een bepaald vak, bijvoorbeeld omdat ze liever op papier leren. Dit is uiteraard geen probleem. Als één van jullie ons de bewuste slides bezorgt , dan drukken wij de benodigde exemplaren af aan de voordeligste prijs.Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren! cursus@vtk.ugent.be